2023-09-18
Buildflow lanserar objektiv klimatkalkyl för nordiska byggprodukter. Detta ger helt enkelt mer uppmärksamhet och ett mindre klimatavtryck vid renovering och renovering

Det finns redan ett stort antal metoder för att beräkna utsläpp av växthusgaser inom byggbranschen, men de flesta av dem tar gärna hänsyn till hela byggnader eller ger Co2-uppskattningar per kilo byggnadsmassa. I BuildFlow har vi jobbat länge med att gå in mer i detalj och nu har vi lyckats.

Vi har utvecklat en metodik som gör det möjligt att tillämpa siffror för Co2-utsläpp på 80-90 procent av byggprodukterna på marknaden. Har man en given mängd byggmaterial kan man med andra ord få nästan exakta siffror på hur stora utsläpp var och en av produkterna representerar. Oavsett om det är timmer, gips, skruvar eller betongprodukter kan vi ge dig siffror på CO2-utsläpp. Det finns inga andra aktörer som kan matcha det i dagsläget.

Siffrorna tar hänsyn till materialens hela värdekedja – från råvaruutvinning till konstruktion, samt drift, underhåll, rivning, återvinning och avfallshantering efter avslutad användning. För att dokumentera miljöprofilen för ingående byggprodukter används miljödeklarationer i form av EPD (Environmental Product Declaration).



Omöjligt utan bra partners

Att beräkna Co2-utsläpp som vi gör i BuildFlow kräver bra data och korrekta beräkningar. För att uppnå detta har vi varit helt beroende av bra samarbetspartners. Därför har vi samarbetat med partners som Norsk Byggtjeneste, Enova och Boverket. Från Norsk Byggtjeneste får vi maskinläsbar EDP-information från NOBB, vilket gör det möjligt att matcha produkt och EPD automatiskt. Får vi ingen matchning via NOBB (GTIN, Finfo) går vi vidare till Enovas och Boverkets databaser med schablonvärden och beräknar utsläppen enligt den givna enheten. Många av de beräkningar vi gör bygger på regler från det norska Direktoratet för byggkvalitet.

Vi har även anlitat SINTEF för att validera den metod vi använder för att beräkna och tillämpa Co2-värden. Detta var viktigt för att säkerställa att vi faktiskt gör rätt beräkningar och kommer fram till korrekta värden.

Varför är detta viktigt?

Det råder ingen brist på dokumentationskrav när det kommer till miljörelaterade ämnen inom byggbranschen, men det finns idag få krav när det gäller byggprodukter som sådana. Vår uppfattning är att det bara är en tidsfråga innan detta kommer att förändras och att dokumentation av Co2-utsläpp på byggprodukter sannolikt kommer att bli ett formellt krav.

Redan nu ser vi till exempel att Co2-data är en viktig del av ESG-rapporteringen för många aktörer i och runt byggbranschen. Samtidigt märker vi att allt fler aktörer i branschen vill kunna leverera en Co2-redovisning tillsammans med annan dokumentation för olika projekt. För dem är BuildFlow Co2 en tjänst som ger mycket användbar data redan idag – och när det faktiskt ställs konkreta krav från myndigheterna kommer de att vara mycket väl positionerade.

Vem drar nytta av BuildFlow Co2?

En tjänst som beräknar Co2-utsläppen från byggmaterial är intressant på olika sätt för en rad aktörer inom eller knutna till byggbranschen. Bland de mest relevanta aktörerna finns försäkringsbolag, byggmaterialhandlare, aktörer som arbetar med sanering samt entreprenörer.

Försäkringsbolagen omfattas bland annat av ESG-rapporteringskrav inom en snar framtid. Med BuildFlow får de ett enkelt sätt att rapportera Co2-avtrycket för materialinköp ända ner till varje skadeanmälan. Verktyget kan också användas för att välja de material som har lägst CO2-avtryck och därigenom stärka miljöprofilen i reklamationer.

Verktyget blir också viktigt för de saneringsföretag som utför arbetet åt försäkringsbolagen. Det är trots allt dessa företag som köper de material som används i skadeärenden. Om försäkringsbolagen ställer hårdare krav på Co2 bör de ha ett verktyg som gör det enkelt att dokumentera/rapportera utsläpp enligt kraven. Det finns också anledning att tro att försäkringsbolagen kommer att bli tuffare när det gäller att välja samarbetspartners inom skade- och sanering. De som har kontroll över byggmaterialens Co2-utsläpp kommer att vara väl positionerade.

För byggmaterialhandlare är tjänsten särskilt relevant för att kunna erbjuda kunderna specifika Co2-redovisningar för de produkter de köper. På samma sätt som försäkringsbolagen behöver många av byggvaruhandlarnas stora kunder dessa siffror för att rapportera om ESG. Kunderna kommer även att kunna använda tjänsten för att göra miljöanpassade materialval och på så sätt stärka sin egen miljöprofil.

Kontakta Magnus Svensson idag för att lära dig mer om vad BuildFlow Co2 kan betyda för ditt företag.

Tillbaka