2024-01-18

BuildFlow - Från Jämförelsesajt till ledande Byggvarudatabas

BuildFlow har utvecklats från en enkel jämförelsesajt för hemmafixare till den största byggvarudatabasen i Norden, med över 6 miljoner prispunkter. Magnus Svensson startade BuildFlow 2014 med visionen att förenkla inköp av byggmaterial för privatpersoner.

Tanken väcktes när Magnus själv stod inför utmaningen att hitta specifika byggmaterial till sitt nyköpta hus. Besväret med att besöka varje byggvaruhandel för att jämföra och hitta rätt produkter inspirerade honom att skapa en digital plattform. Initiativet var att samla in och jämföra information om byggmaterial från olika leverantörer på ett och samma ställe, likt välkända jämförelsesajter som Prisjakt eller Pricerunner.

Basvaran som nyckel till jämförelse

BuildFlow började i Sverige och växte snabbt i popularitet. Plattformen automatiserade insamlingen av information om byggvaror från olika byggvaruhandlare. För att effektivt jämföra produkter från olika leverantörer och kedjor skapades konceptet "basprodukt". Genom att matcha produkter med liknande egenskaper i hållfasthet och dimensioner kunde BuildFlow erbjuda kunderna exakt samma produkt eller produkter med liknande egenskaper.

Idag sker matchningen i stort sett automatiskt, och BuildFlow samarbetar aktivt med Open AI för att kontinuerligt förbättra databasens precision och användbarhet.

Berikande av information och hållbarhetsfokus

BuildFlow samlar in information varje natt, vilket möjliggör spårning av prisutveckling på alla artiklar och kategorier. Kunden kan dra nytta av omfattande information, inklusive produktbeskrivningar, egenskaper, lagerstatus och miljömärkning.

Under 2023 inleddes arbetet med att berika byggmaterialinformation med Environmental Product Declaration (EPD)-data. EPD beskriver klimatpåverkan en byggvara har under sin livscykel, och BuildFlow använder även data från norska Enova och svenska Boverket för att förbättra träffsäkerheten för CO2-data.

Fyra tjänster för olika behov

BuildFlow erbjuder fyra distinkta tjänster:

1. BuildFlow Insight: En insiktstjänst för leverantörer och byggvaruhandeln.
2. BuildFlow Connect: En tjänst som hjälper byggaktörer i beställningsprocessen för att bli mer kostnadseffektiva och upprätthålla högre kvalitet.
3. BuildFlow CO2: En automatisk sökfunktion för att tillämpa CO2-värden (GWP) på material.
4. BuildFlow Data: Obearbetad rådata skräddarsydd efter kundens behov.

BuildFlow är nu en del av norska Unbolt och dess tjänster sträcker sig över Sverige, Norge och Danmark. Med en ständig strävan att förbättra och utöka sina tjänster förblir BuildFlow en nyckelspelare inom digitaliserad byggmaterialhantering i Norden.

Läs mer på BuildFlow.se