2024-02-01

Inflation och ränteökningar för byggmaterial under 2023 fick priserna att stiga men orosmoln på horisonten.

2023 blev ännu ett händelserikt år för byggmaterialmarknaden. Kvardröjande effekter från Rysslands invasion av Ukraina och ränteökningar satte sin prägel på byggmaterialpriserna som enligt en ny analys ökade med 2,3 procent på helåret.

De inledande månaderna av 2023 präglades av en låg efterfrågan på byggmaterial underbyggt av såväl vikande nybygg som försiktiga hushåll. På grund av stigande inflation och räntehöjningar krävdes justerande prishöjningar, men som snabbt sjunkit tillbaka på tillbaka pågrund av vikande efterfrågan. Januari till december 2023 ökade byggmaterialpriserna med 2,3procent på årsbasis.

Trävarukategorin gick dock emot den allmänna trenden – Här backade priserna under seanare delen av 2023. Det förklaras av de stora överskottslager som byggdes upp hos landets trävaruproducenter under året och som hade sitt ursprung i pandemin och vikande efterfrågan.

Genom att kraftigt öka sin produktion försökte trävaruproducenterna parera såväl efterfrågeökningen som de uppkomna flaskhalsarna. I samband med att coronarestriktionerna hävdes i början av 2022 började hushållen prioritera ned renoveringar av hemmet till förmån för annan typ av konsumtion som varit begränsad under pandemin. Under årets andra halva blev den kraftiga inflationen dessutom allmänt kännbar vilket tillsammans med aviserade räntehöjningar och fruktan för galopperande energipriser dämpade efterfrågan ytterligare.

Trolig stabilisering under 2024 men orosmolnen finns

Vår bedömning är att byggmaterialpriserna fortsätter att ligga på en ganska stabil nivå under 2024, men det stora orosmolnet, förutom Ukrainakriget, är oroligheterna kring Adenviken och Houthiernas angrepp på internationell sjöfart. Många rederier väljer nu, i stället för den närmsta rutten till Europa genom Suezkanalen, välja den mycket längre södra rutten runt Afrika. Vi ser redan snabbt stigande containerpriser med risk för brist på dessa, då de ligger minst 20 dagar extra ute till havs. Detta kommer i värsta fall få genomslag på byggmaterialpriserna.

Samtidigt träder Sverige in i en lågkonjunktur som redan drabbat bostadsbyggandet särskilt negativt. Tillsammans med hushållens kraftiga reallönesänkningar väntas den totala efterfrågan på byggmaterial sjunka avsevärt. Sammantaget, och trots att de flesta prognoser i nuläget är mycket osäkra är en försiktig bedömning att prisökningarna under 2024 troligtvis inte överstiger 2 procent på helåret.

Prisutvecklingen för olika byggmaterial

Med hjälp av prisanalystjänsten BuildFlow Insight följer vi i priserna varje dag på fem miljoner publika byggvaror i Norden. Det ska dock understrykas att siffrorna visar ett oviktat snitt och därmed inte är helt jämförbart med total omsättning. Nedan sammanfattas utvecklingen under för tre övergripande kategorier. Siffran i parentes anger kategorins NOBB-kod.

Betydande ökning i huvudkategorin Byggmaterial


Sett till helåret 2023 ökade priserna i huvudkategorin Byggmaterial (01) med 8,3% under året. I denna kategori återfinns populära varaor som bl a Skivmaterial, Bindemedel och bruk, Armering och Isolering. Från priserna varit svagt vikande under de första två kvartalen steg priserna kraftigt under november (kompensation för ränteökning och inflation) för att sedan stabilisera sig kring 8 %

Trelast haft problem med stora lager men minskad efterfrågan.


I huvudkategorin Träprodukter (02) ingår samtliga träkategorier. Från januari till december ökade listpriserna med knappt 0,39 procent på årsbasis. Vikande efterfrågan redan vi årets start pressades priserna ned för att sedan höjas för att kompenseras för räntehöjningar och inflation, för att sedan falla tillbaka kraftigt på grund av anpassningar för efterfrågan.

Golvvaror fick kompensera för stigande inköpspriser


Golvvaror(031) började året vikande för sedan att röra sig uppåt under sensommaren för att sedan falla tillbaka 2023 och stanna med en prisökning på 2,7%. Bland underkategorierna finns exempelvis Parkettgolv, Laminatgolv och Golvlister.

Kontakta oss gärna hur du som byggvaruhandel eller leverantör kan ta del av det priser och prishistorik vi sitter på hos BuildFlow och hjälpa er dagliga verksamhet på bästa sätt.

Magnus Svensson

Tilbaka

Skicka oss ett meddelande

Har du frågor om våra produkter, tjänster eller hur vi kan hjälpa dig? Vi är här för att hjälpa dig.

Tack! Ditt meddelande har skickats.