2024-04-17
BuildFlow jobbar bl a med att förbättra byggmaterialinformationen mellan aktörerna för aktörer i skadeförsäkringsbranschen. BuildFlow förstod tidigt att en viktig faktor för kunderna var att underlätta rapportering tillbaka till försäkringsbolagen. Många av kraven var att rapportera tillbaka på hur många av byggmaterialen som har en miljömärkning. Vissa försäkringsbolag kunde till och med ta en större kostnad om utföraren av skadeärendet kunde öka antalet miljömärkning.
BuildFlow skapade då en filterfunktion för att optimera träff på antalet miljömärkta produkter, som vi får bl a från våra samarbetspartner på den svenska och norska marknaden. Men miljömärkning är ju miljömärkning och ger inte hela sanningen om en produkt, så vi föreslog våra kunder att börja titta på EPD:er som också ger CO2-påverkan.
EPD:er som beskriver en byggvaras livsfaser de påverkar CO2-utsläpp, som från att de tas fram med de råvaror hos producent, påverkan de har till att de hamnar på plats hos skadestället, påverkan under tiden de sitter i byggnaden och hur påverkan är när de materialen rivs ut.
Det vi insåg var att vi fick bara träff på ca 20% av materialen att läsa in digitalt. Denna summa ökar för varje år, men vi ville komma i gång snabbare. Vi kontaktade norska Enova för att få ut generiskt materialdata. Vi tog hjälp av konsulter från Sintef för att säkerställa att vår omräkningsfaktor ner till köpbara byggvaror stämde. Vi hämtar också data från svenska Boverket för att ytterligare öka vår träff på CO2-data. Nu levererar vi en träffbild på 80% av alla material i byggvaruhanden. Vi har fortfarande en utmaning med förbrukningsmaterial, men som vi jobbar på. Det kan vara arbetskläder, skyddsmaterial, maskiner mm. Detta togs emot väl från alla våra kunder
Men idag har både kunder tagit fart och används idag för att exempelvis: